Hvad kan man låne penge til?

drømme lånNu om dage er der næsten et ord for hver enkel ting i verden der kan lånes penge til. Der er boliglån, billån, bådlån, forbrugslån, andelsboliglån og mange mange flere. Det kan både gøre det meget nemmere for os at finde det lån vi søger, men mange af dem overlapper hinanden på den ene eller anden måde. Eller så findes der en masse underkategorier.

Specielt når det kommer til lån til boligkøb, kan man nemt komme til at miste pusten ved at finde rundt i det hele. Der er en masse forskellige lån at vælge imellem, og de har alle forskellige forhold, og nogle virker endda meget ens, men langsigtet kan de have to helt forskellige udfald. Derfor anbefales det altid at tale med sin bankrådgiver, når det kommer til lån som dette.

Men det skal ikke kun være det helt store beløb til hus og bil man kan låne. Faktisk kan man låne helt ned til et par 100 kr. Ved dette småbeløb, der dog kan løbe op i mange mange tusinde kroner, kalder man det forbrugslån. Navnet kommer af at det er et lån til rent forbrug, og altså ikke med noget specifikt formål og lang løbetid. Mere om dette kan læses på mikonomi.dk.

Når man låner til forbrug

Lån til forbrug – i daglig omtale forbrugslån – optages stort set ikke længere i banken. Der er kommet mange andre, både nemmere og hurtigere måder til. Det gælder specielt diverse online lån man efterhånden kan finde frem til på nettet. De er skudt frem den seneste tid, alle med løfter om guld og grønne skove. Men kig nu efter.

Det kan være ganske fint at optage et online lån, i sig selv er de dyre end andre lån, men ellers ikke skadelige. Det hele kommer an på, om ens økonomi kan tåle lånet, og ikke mindst tilbagebetalingen af samme. Noget af det mest fornuftige man kan gøre hvis man vælger at optage et lån, er at bruge lidt tid på at finde det billigst mulige lån.

Det kan dog være lidt svært at gennemskue, men heldigvis siger loven at lånets ÅOP – Årlige Omkrostning i Procent – skal fremgå tydeligt for lånet. Det er netop denne der skal bruges, hvis man skal til at sammenligne lånene. Det er dog uhyrlig vigtigt at man sammenligner korrekt. Med dette menes det, at lånene skal være ens, du kan altså ikke sammenligne ÅOP’en på et lån der er 4000 kr med et på 5000 kr.