dreng

Lad dine børn se begrænset film og TV

Det kan være skadeligt for børn, at se for meget TV. Vi har alle hørt om situationer, hvor børnene som har set for mange film er blevet voldelige. Når børn ser for mange film, vil de ligeledes ikke få en sund situationsfornemmelse, og de vil måske endda prøve ting af, som man kun ser på film.

I løbet af de sidste ti år er udviklingen af mængden af TV-programmer eksploderet voldsomt. De ældre mennesker i huset kan måske huske, at der kun var en kanal på et tidspunkt – og det var DR, som i øvrigt kun havde 20 minutters sendetid. I dag er situationen en helt anden, og faktisk har børn utrolig mange valgmuligheder til hvilke kanaler de gerne vil se.

Udvalget af kanaler afhænger selvfølgelig af hvilket TV-abonnement hjemmet har, og kanaler rettet mod børn, såsom Disney Channel og Cartoon Network, har fundet vej til de danske hjem. På nogle af kanalerne vil man følge forskellige menneskers liv, som selvfølgelig altid skal stræbe efter det sunde liv.

Det kan du gøre – Gode råd til at begrænse film og TV

Hvis du føler at det har taget overhånd med dit barn, har du mulighed for at sætte en stopper for det. Det kræver selvfølgelig at du har viljestyrken, og hvis dit barn på nuværende tidspunkt er vant til at se meget TV, vil du komme til at høre en hel del brok.

Det første du kan gøre, er at sørge for at fjerne TV’et fra deres værelse, og i stedet kun tillade at der er et TV i fællesrummet. Dette gør, at du har lettere ved at se, hvad det er for noget dit barn ser. Synes du at det er et upassende program, kan du altid slukke for det.

Mange børn ser TV og film alene i dag, og det gør at de måske ikke lærer at være sammen med andre på samme måde. I stedet for at se det negative, kan du vende det til en positiv ting. Sæt dig sammen med dine børn, og sæt en god film på – også selvom det betyder, at det er en film for børn. Dette vil automatisk også ske, når i har TV’et i fællesrummet.

Når dine børn ser TV, vil de være udsat for reklamer. Mange virksomheder ved, at børnene er vejen til din pengepung, og det kan derfor være en god idé, hvis du lærer dine børn hvad der er reklamer, og hvorfor at man ikke altid skal lytte til stemmen der er i reklamerne. Du kan ligeledes tale med dem, hvis de ser en uhyggelig film og har brug for at vide, at det er fiktion.

Det sidste råd vi vil give dig, er at du skal være tydelig. Fortæl dine børn hvornår de må se TV, og hvornår de ikke må se TV, ligesom at det ikke er muligt at forhandle sig frem til en bedre aftale med dig. Børn har brug for at blive vejledt, og det er vigtigt at du tager dette ansvar, og ikke lader dine børn kontrollere hjemmet.

Kilde: BarnetsVerden.dk og Netsundhedsplejerske.dk