Sådan holder du din stenbelægning ved lige

Find pris på belægningssten online

Er du en af de danskere, der for nyligt har udnyttet den lave pris på belægningssten og har investeret i en stenbelagt indkørsel eller gårdhave? Den ser måske pæn og attraktiv ud nu, men hvordan vil det se ud om 5-10 år?

For at din stenbelægning bliver ved med at fremstå som ny, kræver det –ligesom med alt andet husarbejde– lidt regelmæssig vedligeholdelse. Din stenbelægning kan se lige så godt ud om et årti, som den gør i dag, så længe du sørger for disse ting:

Rengør din stenbelægning ofte

Våde blade kan misfarve din stenbelægning. Pletterne kan vaskes af, men det kræver meget mere knofedt efter bladene har fået lov til at sætte dig, end hvis du blot fejer dem væk før det regner. Et hurtigt sving med kosten hver uge kan sørge for, at dine belægningssten holder sig flotte i årtier.

Forsegl stenbelægningen regelmæssigt

Du behøver ikke at forsegle din stenbelægning – men det er en god idé at gøre det, hvis du ønsker at din gårdhave eller indkørsel skal blive ved med at se ny og velplejet ud. Din stenindkørsel kan holde i lang tid uden forsegling, men overfladen vil falme og gradvist blive til en kedelig og uinteressant skygge af sin tidligere storhedstid. Du bør derfor forsegle din

stenbelægning årligt.

Brug en højtryksrenser og en gulvskrubbe til at hovedrengøre
Ligesom dine tænder har brug for en dybdegående rensning ind imellem, har dine belægningssten også brug for en kærlig hånd hvert femte år. Brug en højtryksrenser og/eller en gulvskrubbe til at børste dine belægningssten rene og lad overfladen tørre helt. Dette er et godt tidspunkt at lægge et nyt lag forsegling på stenene. Hold dig væk fra belægningsstenene i mindst 12 timer, mens imprægneringen tørrer.

Lad ikke pletter sætte sig

Hvis du får besøg af en ven eller et familiemedlem med en gammel dryppende bil, er du måske så uheldig at få dig en olieplet på din flotte nye stenbelægning. Forsegler du din indkørsel regelmæssigt, burde dette ikke være et stort problem. Sørg for at fjerne olien med en vandslange så snart vennen/familiemedlemmet er taget afsted, brug eventuelt også en gulvskrubbe og lidt sæbevand.

Hvis du ikke har forseglet for nyligt, kan det være, at du må tage lidt hårdere metoder i brug: Find det koncentrerede opvaskemiddel frem og spred det på fedtpletten. Skrub godt med en børste eller gulvskrubbe. Lad det sidde i 20 minutter før du vasker opvaskemidlet væk med vand og skrubbe.

Undgå ukrudt i gårdhaven

Ukrudt kan dukke op i sprækkerne mellem belægningsstenene. Dette kan med tiden skabe ujævnheder i din stenbelægning, hvis ikke det bekæmpes i tide. Du kan holde ukrudtet væk ved at fylde mellemrummene mellem stenene med polymersand. Du bør genopfylde hvert år for altid at være på forkant med ukrudtet.