Varmen til Vinteren

Kulden og regnen har efterhånden meldt sin ankomst og tiderne med den lune sol svinder ind. Med kuldens stigende indvirkning på hverdagen, vil det ofte betyde en højere varmeregning – det er der dog råd for.

Der er mange penge at spare, ved at udskifte sin varmekilde med en varmepumpe – dette gælder især, hvis din nuværende varmekilde er et olie- eller gasfyr. Besparelsen drejer sig ofte om tusindvis af kroner om året og vi kan lige så godt understrege det – det er aldrig sjovt at betale regninger. Især ikke hvis pengene kunne gå til Sydens sol.

Find den rette varmepumpe

Der findes som udgangspunkt tre forskellige typer af varmepumper, som hver især har sine fordele og ulemper. Det handler om at finde og klarlægge sine behov bedst muligt og derefter indhente tilbud på varmepumper for at komme kulden bedst i møde.

  • Luft til luft varmepumpe
  • Luft til vand varmepumpe
  • Jordvarmepumpe

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er en god løsning, hvis der ikke er behov for brugsvand i hjemmet eller i sommerhuset. Det er især i sommerhuset, at luft til luft varmepumpen er at foretrække. Dette skyldes, at man ofte ikke har samme behov for brugsvand og ligeledes ikke bruger samme mængde tid i sommerhuset, som ved en normal helårsbolig.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe kaldes også en ‘totalløsning’. Den kan, ulig luft til luft varmepumpen, ligeledes bruges til brugsvand og er derfor den ideelle løsning til husejere, uden det fornødne areal til en jordvarmepumpe. Den er dyrere end en luft til luft varmepumpe, men kan, med rimelighed, forventes at have en levetid i omegnen af 20 år. Det betyder, at den har rig mulighed for at tjene sig selv hjem og dermed blive en yderst rentabel investering.

Jordvarmepumpe

Jordvarmepumpen er uden tvivl den dyreste installationstype af varmepumperne. Prisen for en jordvarmepumpe kommer typisk over 120.000 kroner og skal dermed ses som værende en langtidsinvestering. Jordvarmepumpen er støjsvag og kan, ligesom luft til vand varmepumpe, levere brugsvand til hjemmet. Det er den mest effektive varmepumpetype, men skal altså, grundet de høje investeringsomkostninger, ses som en investering over længere tid. Jordvarmepumpen er den mest miljøvenlige varmepumpetype og kan nedsætte CO2-udslippet med op til 50-75%.

Inden man dog vil investere i en varmepumpe, er det, som tidligere skrevet, vigtigt at få gjort sig tanker og overvejelser omkring varmebehovet. Foruden dette, er det vigtigt at boligen er “klar”. Få tjekket isoleringen i huset og få sikret at radiatorerne er klar til den nye varmetilførsel, så du undgår spild af varme og dermed spild af økonomi.