Verdens dyreste kaffe

Vi kender det alle sammen godt. Det bedste man kan gøre, når man står tidligt op om morgenen, er at tage sig en god kop kaffe, for lige at vågne rigtigt op og være klar på dagen. Og kaffe er da også på mange områder en god ting. Den nedsætter risikoen fortype 2 diabetes, den nedsætter risikoen for Alzheimers og Parkinsons og den nedsætter risikoen for selvmord. Så et par kopper kaffe om dagen kan i hvert fald anbefales.

Men kaffe er jo ikke bare kaffe. Den findes i mange varianter, som for eksempel filterkaffe, stempelkaffe eller pulverkaffe. Og så findes kaffe selvfølgeligt også i mange prisklasser. Kopi Luwak betegnes som verdens dyreste kaffe, og kan koste fra 4.000 kr. og helt op til 10.000 kr. pr. kg. i Europa.

Kopi Luwak kaffe stammer fra Indonesien. Her lever desmerdyret Paradoxurus hermaphroditus også kaldet for Luwak. Luwakerne lever højt oppe i træerne, og de spiser stort set alt det, de kan finde. De foretrækker dog at spise de røde kirsebærlignende kaffebønner, som findes i Indonesien.

De spiste kaffebønnerne bliver ikke fordøjet af dyret men bliver i stedet blandet,sammen, inde i fordøjelsessystemet, med alle de andre ting, som dyret har spist. Efter godt og vel 24 timer, forlader de stadig hele kaffebønner, Luwakens system på naturlig måde, og de indsamles herefter i kaffeproducenten.

Efterfølgende bliver bønnerne tørret, vasket og tørret igen, for så at blive håndsorteret, så kun de fineste bønner bliver tilovers. En portion rå Kopi Luwak-bønner mister godt og vel 80 % af dens vægt i denne proces. Imens kaffebønnerne bliver ristet, taber de så igen godt og vel 20 % i vægt. En portion rå Kopi Luwak på 10 kg ender derfor i sidste ende med at blive produceret til en portion ristede Kopi Luwak bønner på godt og vel 1,5 til 2 kg. Dette gør, at der kun bliver produceret en vis antal mængde af ristede Kopi Luwak kaffebønner, hvilket i sidste ende er en af grundene til den høje pris.

En anden grund til den dyre pris, er den udsædvanlige måde at indsamle bønnerne på. Mange kaffeproducenter lægger stor vægt på, at Luwak-dyret skal have så stor frihed som overhovedet muligt, da de mener, at kaffens kvalitet bliver dårligere (og at det selvfølgeligt også er etisk forkert), hvis dyret er indespærret og udelukkende fodres med kaffebønner.

Kopi Luwak kaffens store rejse giver den en udsædvanlig smag, som ingen anden kaffe. Den er blevet beskrevet som jordnær og eksotisk, med en samtidig rig og tung smag, og så har den en antydning af karamel og chokolade.

Så til alle dem, der er blevet lidt trætte af deres daglige almindelige kaffe og trænger til at opleve noget nyt – Kopi Luwak kaffen tilbyder en udsædvanlig smagsoplevels, som man i hvert fald ikke må gå glip af.

Kilde: kaffeautomatpriser.dk